Een bezoek aan de sauna is niet alleen fijn, maar ook nog eens heel gezond. Maar geldt dit voor iedereen? Wanneer mag je wel of niet naar de sauna toe? En hoe oud moet je eigenlijk zijn voor de sauna? Ontdek dit en meer bij
Nationale Sauna & Wellness Cadeaukaart.
Vanaf welke leeftijd mag je in de sauna?
Er is geen duidelijk gedefinieerde leeftijdsgrens vanaf wanneer het toegestaan is om gebruik te maken van de sauna. Als richtlijn zou je de leeftijd vanaf 4 jaar kunnen nemen, omdat kinderen vanaf deze leeftijd beter hun eigen lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Uiteindelijk is het de beslissing van de ouders of ze hun kind meenemen voor een saunasessie. Hoe ouder een kind is, hoe meer verantwoord het is.
Vanaf welke leeftijd mag je naar sauna & wellness resorts?
Ondanks dat er geen duidelijk gedefinieerde leeftijdsgrens is voor het gebruik van een sauna, hanteren de meeste
sauna & wellness resorts wel een leeftijdsgrens voor toegang tot hun faciliteiten. In de meeste gevallen is dit een leeftijd van 16 of 18 jaar. Sommige sauna & wellness resorts organiseren speciale familiedagen waarop het mogelijk is om samen met je kind gebruik te maken van de sauna. Wil je weten of je met jouw jongere kind(eren) naar de sauna mag? Check dan de voorwaarden op de website van het wellness resort.
Wanneer mag je niet naar de sauna?
Hoewel de sauna veel voordelen kent, zijn er bepaalde situaties waarin het niet verstandig is of zelfs sterk wordt afgeraden om naar de sauna te gaan. Die vind je hieronder. Let op dat het ten alle tijden je eigen verantwoordelijkheid is. Luister dus altijd goed naar je lichaam en raadpleeg bij twijfels jouw arts of specialist.
Koorts en sauna
Hoewel sauna heel goed werkt tegen allerlei gezondheidskwalen is het zeer onverstandig om naar de sauna te gaan als je koorts hebt. Tijdens koorts is je lichaamstemperatuur al verhoogd. Een saunabezoek verhoogt je lichaamstemperatuur nog meer. Heb je last van koorts? Wacht dan even met naar de sauna gaan, totdat je temperatuur weer gezakt is.
Hartklachten en sauna
Indien je recent een hartinfarct of beroerte hebt gehad, of last hebt van ernstige hartklachten of vernauwingen, mag je niet naar de sauna. Ook bij een extreem hoge bloeddruk of instabiele hartkramp wordt een saunasessie sterk afgeraden. Bovendien moet je zeer voorzichtig zijn bij ernstig hartfalen, hartritmestoornissen en een lage bloeddruk bij het opstaan. Kortom: in alle gevallen geldt dat je bij hartklachten het best kunt overleggen met je behandelend arts voordat je een bezoekje aan de sauna brengt.
Sauna en zwangerschap
In de eerste drie maanden van een zwangerschap is het onverstandig om naar de sauna te gaan. Je kindje is zich dan nog volop aan het ontwikkelen. Ook wanneer je een regelmatige saunaganger bent wordt een bezoek in de eerste 3 maanden afgeraden.
Sauna en tattoos
Heb je net een nieuwe tattoo laten zetten? Dan wordt het afgeraden om de eerste vier weken na het zetten van de tattoo een sauna of zwembad te bezoeken. Een pas gezette tattoo is namelijk een wond en daarom gevoelig voor infectie. Daarnaast kan sauna invloed hebben op hoe de tattoo geneest.
Sauna en botox en fillers
Ben je een botoxbehandeling ondergaan? Dan wordt sterk afgeraden om de eerste 24 uur na de behandeling naar de sauna te gaan. Bij fillers geldt een periode van 2 weken geen sauna.
Naar de sauna met sauna & wellness cadeaukaart
Gelukkig zijn er veel meer situaties waarin je wél naar de sauna kan, dan niet. Ken jij iemand die wel een dagje sauna verdient en wil je diegene een ultiem relaxmoment cadeau doen? Kies dan voor de
Nationale Sauna & Wellness Cadeaukaart. Dit wellness cadeau is niet alleen te besteden bij privé sauna’s en reguliere sauna’s door heel het land, maar ook bij diverse andere wellness locaties, zoals massagepraktijken of float spa’s. Bovendien is de cadeaukaart 2 jaar geldig. De Sauna & Wellness Cadeaukaart is dus ook een ideaal cadeau voor personen die (tijdelijk) niet naar de sauna kunnen.